Friday, December 21, 2012

2012 DALAM KENANGAN

2012 semakin hampir melabuhkan tirainya...hrmmmm....mcm sekejap je kan masa berlalu...xrase pun da setahun rupanya berlalu.....

omputeh sibuk cakap arini akan berlaku kiamat...ish3...pandai2 je dorg 2 kan...itulah bezanya orang Islam dan orang kafir....mempunyai kepercayaan yang bebeza...

 Walau apa pun...admin bersyukur dapat menghabiskan masa setahun di Sekolah Kebangsaan Bandar Tenggara 1, Kulaijaya, Johor selama lebih kurang setahun...terlalu banyak kenangan dan ilmu yang diperoleh sepanjang di sekolah tersebut...sgt seronok!!!!  。◕‿◕。

so....admin luahkan sumenye dalam bntuk video....ok x???hehehe...nk cite panjang lak kan......ok...check it out!!!!  
(¯`•.•´¯) (¯`•.•´¯)
*`•.¸(¯`•.•´¯)¸.•´ ♥
☆ º ♥ `•.¸.•´ ♥ º ☆.¸¸.•´¯`♥


video
  p/s: tahun 2013 ada kenangan lain plak...hehehe

Wednesday, December 19, 2012

Lawatan Sambil Belajar ke Kota Tinggi

  • air terjun Kota Tinggi, Johor

    ha.....ble sebut je ke Kota Tinggi mesti ramai terbayang air terjun kan....lepas tu, adela suara2 sumbang kat belakang...Kota Tinggi je???ape barang der.....ceh...walaupun Kota Tinggi je...tapi banyak lagi tempat yang admin xpernah pergi tau...cm x patut je jadi rakyat Johor...huhuhu..(╥﹏╥)


    buah-buahan di Desaru Fruit Farm
    • So....admin as a Special Education teacher tergerak a nak bawak anak-anak murid kesayangan ni ke dusun buah-buahan...sebab ape g dusun ea???bukan ada ape pon....ha...jgn xtau...ramai anak-anak murid admin masih xdapat bezakan antara buah-buahan tempatan dan buah-buahan import....pada mereka, sama je...sume buah-buahan ada kat pasar malam, pasaraya...2 y nk tunjuk mana yang dikatakan buah tempatan...mana yang dikatakan buah import...

      Pintu gerbang Desaru Fruit Farm
    • yang bestnya, idea ni dipersetujui admin nye penyelaras dan Guru Besar...apa lagi..terus je wat paper work g DESARU FRUIT FARM....admin yang study kat Bandar Penawar 5 tahun pun xpernah jejak kaki kat cni, padahal dekat sangat....ish3...nmpak sgt xsuke jalan kan...hahahaha ᵔᴥᵔ

    ha..nilah akak y jadi tourist guide kitorg...ade cm muke ustzh Masitah Ibrahim x??
    • kat kebun buah 2 kitorg cm terkejut sgt....10 ekar ok....sangat luas dan xlarat nk jalan..kitorg ronda naik bas dan sampai je destinasi tertentu ktorg turun...fuh....sangat redup, rimbun dan cantik melihat buah-buahan, sayur-sayuran, herba, haiwan, barang2 tradisional....sume ade....banyak ilmu y admin dapat mase kat cni...nk cerita panjang susa la kan. penuh nnt ngn cte admin y meleret2 ni...hu....tgk gamba jela ea..hehe



    admin ngn PPM (kak Siti) di pintu gerbang pokok markisa
    anak murid sdg mendengar penerangan tentang pokok naga
    ikan koi yang sangat banyak berebut makanan...
    admin bersama penyelaras PPKI...y kt belakang 2 anak murid..smpt lg..haishh..

    admin dengan Azwa, Aisyah & Shira
    herba misai kucing

    sejarah peninggalan zaman Kesultanan Johor

    Batu Pengisar tradisional

    Excited bile 1st time nampak kereta lembu...

    Jantung pisang menghadap langit

    Pintu masuk Mini Zoo


    tolong2....kitorg da bosan duduk kat cni...huhu

    leka bermain dengan arnab

    admin dengan pelbagai jenis telur haiwan

    waktu ni snap gamba cepat2 sbb takut kne patuk ngn ostrich...hahaha

    admin bersama guru dan PPM
    • plan punye plan, ingat nk g Desaru Fruit Farm je...tp da alang2 jalan kan....bek kte ronda sume tempat....tol x????

      papan tanda pintu masuk ke kawasan makam baginda
      Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang
      makam kerabat baginda

      ha...2 y ktorg tros plan ajak anak-anak murid g MAKAM SULTAN MAHMUD MANGKAT DIJULANG...admin tau pasal sultan ni pn tgk cte2 lame...ala..y itam putih 2...tp leh fhm gak tau....kalo tau cerita di sebalik kemangkatan baginda sangat sedih...huhu..antara kuasa seorang sultan, ketaatan rakyat dan sifat perikemanusiaan...sumenye bercampur baur menjadi 1.....ermm...rase xya la cite kat cni...takut sedih lak..hukhuk..v(ಥ ̯ ಥ)v...tp admin tunjuk sket la sedutan cite ni.....



     

    • pas2 bila da jalan2 msti lapar kan....ktorg pun g la kilang memproses makanan sejuk beku...alamak...skema lak kan..ha...frozen food la.....slalu org2 y terlalu sibuk je bli makanan2 cmni...yela...nk makan kuih2 tradisional...tp xsempat wat....nk bli dalam kuantiti yang banyak mahal...kalo nenek admin, xdenye die nak bli....baik die buat sendiri....sdp lak 2...nyum2...(◡‿◡✿)...(mood rindu karipap nenek)..hehe

    proses membuat karipap

    lembut gile donat ni...hehe

    kuih cucur badak

    kuih kasturi sedia untuk di 'pack'

     

    • sampai je kat NAZLA FROZEN FOOD...kitorg dijamu ngn kuih2 tradisional...karipap, kasturi, cucur badak...ha...otak-otak pon ade frozen tau...roti canai...sume ade...sampai admin pening nak makan y mane 1....◔_◔..bgus gak owner die ni...bukan setakat besar pahala dengan bersedekah kat kami, lagi2 student OKU kan....tp die gak dapat promote produk die....fuh...apa lagi...cikgu2 ngn student borong beli...dapat murah kan...y admin suke donat ngn popia die...fuh!!!sedap gle...sampai sekarang terbayang2 lagi..hikhik.... (>.<)

       p/s: teringin nak buat lawatan lagi....insyaAllah akan dipermudahkan...

      ᵔᴥᵔ

Tuesday, December 18, 2012

Benefits of Dark Chocolate

em.....dapnye tgk coklat ni...nyum2..

  • ha....kali ni admin nk wat entri pasal coklat lak....tp..bkn coklat bese2....but dark chocolate...he....

     

  • sbb ape????sbb ni la favourite food admin...ari2 makan pon xpe....nyum3...xkshla org nk ckp nnt gg rosak ke...gg coklat ke...xksh...y pntg dapat mkn...hihi... 

     

  •  ok...back 2 basic...td 2 cme set induksi je...hahahaha....y nak dibincangkan sekarang....ade sbb lain wat admin suke makan dark chocolate than milk or white chocolate....

     

  • sbb y utama skali of course la chocolate ni xmnis sgt berbanding milk or white chocolate...admin pasan ske makan chocolate jns ni ble try makan coklat masakan y wat kuih 2...peh..sedap gle..trus jatuh cinta...hi...wink2  (a❤‿❤a)  

     

ok....skng admin nk gtau kebaikan dark chocolate ni dr segi aspek kesihatan lak.....

 

  • Dark chocolate dibuat daripada tumbuh-tumbuhan di mana ia mengandungi khasiat daripada sayur-sayuran.Khasiat ini adalah dari flavonoid yang bertindak sebagai antioksidan.

     

  • Antioksidan melindungi badan daripada proses penuaan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang boleh menyebabkan kerosakan yang membawa kepada penyakit jantung.

     

  • Dark chocolate mengandungi banyak antioksidan (hampir 8 kali bilangan dalam strawberi). Flavonoid juga membantu meredakan tekanan darah melalui pengeluaran nitrik oksida, dan mengimbangkan hormon-hormon dalam badan.  

 
 
 
  • Dark chocolate memang baik untuk jantung kita.Dengan makan 1 bar kecil dark chocolate sehari dapat membantu menjaga jantung dan sistem kardiovaskular untuk berfungsi dengan baik.Ia juga dapat memberi kebaikan kepada jantung dengan menstabilkan tekanan darah dan mengurangkan kolestrol.  

     

  • mengikut kajian yang dilakukan di negara Sweden, hampir 33,000 rakyat disana seronok makan chocolate kerana dapat mengelakkan diri mereka mendapat risiko penyakit strok  

     

  • ha...bnyak kan faedahnye...hehehe....dalam mase y same....dark chocolate ni gak dpt kurangkan mood negatif...lagi2 kalo kat tempat keje... 

     

  •  sume dark chocolate yang admin makan sdp...tp y paling sedap dan nikmat knfm la coklat TUDOR GOLD ngn CAMIOR....(ehem2...ni tolong promote ni....agak2 leh dapat royalti coklat x??)he..(≧◡≦)     

tgk je da kecur...hukhuk  (a‿♥a)


oh my camior.....(*^ -^*)
 

KEPENTINGAN BAHAN BANTU MENGAJAR

Contoh bahan bantu mengajar




  • bila kita sebut je Bahan Bantu Mengajar a.k.a BBM rasenye hampir semua orang tau especially cikgu2...tol x???

 

  • persoalannya sekarang....penting sangat ke BBM 2??kalo xde xboleh???

 

  • PENTING!!! terutamanya untuk murid-murid sekolah rendah...kalo student universiti xksh sgt....sbb ape yang disampaikan terus faham...tetapi, bagi murid sekolah rendah yang masih kabur-kabur pengetahuannya BBM adalah salah satu elemen penting untuk memahamkan mereka

 

  • lebih-lebih lagi, mereka tidak mudah untuk memberi tumpuan yang lama terhadap pengajaran yang disampaikan....jadi, BBM la yang dapat menarik perhatian mereka untuk lebih memahami dan memberi tumpuan.

 

  • selain itu, BBM dapat mengawal serta mengatasi masalah kekurangan tenaga pengajar dan kekurangan masa...ye la, dengan BBM yang ditunjukkan xperlulah seseorang guru 2 nak menghabiskan masa yang lama untuk memahamkan muridnya, lebih-lebih untuk pengajaran yang mudah. 

 

  • BBM juga dapat mempertingkatkan minat murid dalam proses pengajaran dan pembelajaran serta dapat mempertingkat keghairahan untuk belajar. cuba kita imbas kembali apa yang guru kita buat dulu, kalo ada nyanyi sikit ada permainan sikit, msti xbosan, xngantuk dan yang paling penting sangat seronok!!kan?kan?   

 

  • dalam masa yang sama, murid dapat memahami dengan lebih mendalam dan realistik tentang tajuk yang diajar sekaligus dapat mengekalkan ingatan yang lebih lama terhadap isi pelajaran..haaa....ingat senang ke nak bagi murid faham apa yang kita ajar..lebih-lebih lagi murid Pendidikan Khas...dan yang lebih syok lg, bila murid tu dapat ingat apa yang disampaikan dalam satu jangka masa yang panjang...sng ckp...smpai dorg besar la...fuh...besar pahala cikgu 2 kan....tp kene aja yang baik-baik jela...bkn ajar benda yang salah... 

 

  • BBM juga menawarkan pengalaman yang sebenar dan menjadikan pengajaran lebih menarik dan pembelajaran yang diperoleh lebih bermakna...hmm...admin teringat lagi masa darjah 2....cikgu matematik tu best sangat....setiap kali sebelum belajar matematik msti nyanyi dlu...yela...budak2 kan...bila dapat dgr lagu,nyanyi sikit, gerak badan sikit, terus excited...sampai lupe 2 adalah kelas matematik, bukan muzik...tp sampai skrg admin ingat lg lagu2 yang diajar....nak tau ke???hmmm..   

 

hmmmmm...ni 1 lagu la....lagu pasal bahagi...dlu mase djh 2 topik bahagi cm susa je....tp ble ade nyanyi2 trus rase sng...hahahaha...ni lagu nye....


bahagi....

adalah songsangan......

fakta bagi darab....

oh sungguh mudahnya....

 

*ha...lagunye simple je...tp ulang2 a...2 y admin ingt smpi skng...huhuhu..

p/s: kesimpulannya....penting x BBM dlm PnP??(jawab sendiri la...)


Monday, December 17, 2012

KENALI SINDROM DOWN

  • sebagai  guru Pendidikan Khas, mengenali murid dengan lebih mendalam adalah salah satu elemen penting agar lebih memahami sifat murid berkenaan.

  • ya....mungkin sesetengah orang menganggap ia remeh dan tidak perlu, tetapi hakikatnya itulah yang memberi impak yang besar dan berkesan kepada murid tersebut.

     

    sebelum kita pergi lebih jauh jom layan commercial break ni jap.....ianya mengenai seorang sindrom down yang mampu untuk berdikari dan bekerja tanpa mengharapkan bantuan ihsan orang lain.

     

     


    apa yang penting mereka yang berada di sekelilingnya mampu untuk menerima seadanya tanpa memandang serong ataupun jijik.

     

    sesungguhnya, mereka juga makhluk Tuhan yang tidak meminta untuk dilahirkan begitu sekaligus berhak untuk menyayangi dan disayangi.

  • apa-apa pun, jom kenali secara ringkas mengenai SINDROM DOWN...check it out!!

     

    comel kan baby ni...=)

     

    Apakah Sindrom Down?

     
    Sindrom Down ialah penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pada kromosom nombor 21 yang terdapat pada seseorang kanak-kanak. Tiga salinan kromosom 21 (biasanya hanya dua salinan) terdapat dalam setiap satu sel.

     

    Penyakit ini juga dikenali sebagai Trisomy 21. Kanak-kanak yang terlibat lahir dengan ciri-ciri fizikal dan boleh juga mempunyai masalah-masalah kesihatan yang berkaitan dengannya

     



    Nota:
  • Sindrom bermakna kehadiran sekumpulan gejala dan tanda yang boleh menunjukkan kepada sesuatu penyakitSindrom ini mengambil nama seorang doktor Inggeris bernama Dr. Langdon Down, orang pertama yang menjelaskan penyakit ini pada tahun 1866.

Apakah kekerapan terjadinya Sindrom Down?

 
Kadar kejadian keseluruhannya ialah satu pada setiap 800 kelahiran. Risiko menjadi tinggi dengan bertambahnya umur ibu semasa hamil.

Bagaimanakah Sindrom ini disahkan?


Pengesahan penyakit ini dilakukan dengan ujian darah kanak-kanak itu bagi mengesan kehadiran kromosom tambahan kromosom nombor 21. Ujian juga boleh dilakukan semasa kehamilan melalui ujian darah, pemeriksaan ultrasound atau analisis cecair mentuban (amniotic fluid)

 

  • Masalah-Masalah Kesihatan yang Berkaitan Sindrom Down dan Rawatan

1)     Pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur

  • Kanak-kanak berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak.

  • Lambat atau sukar dalam pembelajaran

  • Lambat dalam pertuturan

 Kanak-kanak ini akan mendapat faedah yang besar dari program pengesanan awal, pendidikan khas dan rawatan pertuturan. Dapatkan maklumat dari doktor atau jururawat anda tentang kemudahan perkhidmatan pemulihan kanak-kanak berkeperluan khas yang paling hampir dengan tempat tinggal.

 

 2)    Penyakit jantung kongenital 


  • Kanak-kanak Sindrom Down biasanya lebih berisiko tinggi untuk dilahirkan dengan penyakit jantung berbanding dengan kanak-kanak biasa


    Doktor akan membuat saringan terhadap kanak-kanak Sindrom Down untuk mengesan sebarang penyakit jantung kongenital dan merujuk untuk penilaian lanjut jika perlu. Penyakit ini mungkin memerlukan rawatan perubatan atau pembedahan.   

     

    3)    Kecacatan pertumbuhan perut

      •  Intestinal atresia

      • Tiada dubur


    Biasanya kecacatan ini dapat dikesan selepas lahir dan perlu di bedah. Walaupun jarang berlaku, tetapi kadar kejadian ini tinggi berbanding dengan kanak-kanak biasa.
     

     

    4)       Mudah mendapat jangkitan

     

    • Pemberian imunisasi boleh diberi mengikut jadual. Bawalah berjumpa dengan doktor segera bila demam atau nampak kurang sihat.

       

    5)        Masalah pendengaran dan penglihatan 

     

    • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada masalah yang dikesan

       

       6)      Gangguan fungsi Tiroid


      • Pengeluaran hormon yang rendah, hipotiroid. Perlu rawatan penambahan hormon, contohnya tiroxin

        • Pengeluaran hormon yang berlebihan, hipertiroid. Perlu rawatan untuk mengawal pengeluaran hormon.

           

          7)      Barah (kanser)


          • Leukemia akut lebih mudah berlaku kepada Sindrom Down berbanding kanak-kanak biasa

            • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada keadaan.

               

               

               


Thursday, December 6, 2012

VISUAL ART



da present pasal visual art...on 6 December 2012


best gak tajuk ni....rupenye art visual ni sgt luas dlm khdupan kte.....


memandangkan ak mmg suke makan...meh ak tnjuk video pasal makanan tp ade unsur2 visual art...(mode lapar )huhuhu.....


jom tgk!!






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails