Wednesday, December 19, 2012

Lawatan Sambil Belajar ke Kota Tinggi

  • air terjun Kota Tinggi, Johor

    ha.....ble sebut je ke Kota Tinggi mesti ramai terbayang air terjun kan....lepas tu, adela suara2 sumbang kat belakang...Kota Tinggi je???ape barang der.....ceh...walaupun Kota Tinggi je...tapi banyak lagi tempat yang admin xpernah pergi tau...cm x patut je jadi rakyat Johor...huhuhu..(╥﹏╥)


    buah-buahan di Desaru Fruit Farm
    • So....admin as a Special Education teacher tergerak a nak bawak anak-anak murid kesayangan ni ke dusun buah-buahan...sebab ape g dusun ea???bukan ada ape pon....ha...jgn xtau...ramai anak-anak murid admin masih xdapat bezakan antara buah-buahan tempatan dan buah-buahan import....pada mereka, sama je...sume buah-buahan ada kat pasar malam, pasaraya...2 y nk tunjuk mana yang dikatakan buah tempatan...mana yang dikatakan buah import...

      Pintu gerbang Desaru Fruit Farm
    • yang bestnya, idea ni dipersetujui admin nye penyelaras dan Guru Besar...apa lagi..terus je wat paper work g DESARU FRUIT FARM....admin yang study kat Bandar Penawar 5 tahun pun xpernah jejak kaki kat cni, padahal dekat sangat....ish3...nmpak sgt xsuke jalan kan...hahahaha ᵔᴥᵔ

    ha..nilah akak y jadi tourist guide kitorg...ade cm muke ustzh Masitah Ibrahim x??
    • kat kebun buah 2 kitorg cm terkejut sgt....10 ekar ok....sangat luas dan xlarat nk jalan..kitorg ronda naik bas dan sampai je destinasi tertentu ktorg turun...fuh....sangat redup, rimbun dan cantik melihat buah-buahan, sayur-sayuran, herba, haiwan, barang2 tradisional....sume ade....banyak ilmu y admin dapat mase kat cni...nk cerita panjang susa la kan. penuh nnt ngn cte admin y meleret2 ni...hu....tgk gamba jela ea..hehe



    admin ngn PPM (kak Siti) di pintu gerbang pokok markisa
    anak murid sdg mendengar penerangan tentang pokok naga
    ikan koi yang sangat banyak berebut makanan...
    admin bersama penyelaras PPKI...y kt belakang 2 anak murid..smpt lg..haishh..

    admin dengan Azwa, Aisyah & Shira
    herba misai kucing

    sejarah peninggalan zaman Kesultanan Johor

    Batu Pengisar tradisional

    Excited bile 1st time nampak kereta lembu...

    Jantung pisang menghadap langit

    Pintu masuk Mini Zoo


    tolong2....kitorg da bosan duduk kat cni...huhu

    leka bermain dengan arnab

    admin dengan pelbagai jenis telur haiwan

    waktu ni snap gamba cepat2 sbb takut kne patuk ngn ostrich...hahaha

    admin bersama guru dan PPM
    • plan punye plan, ingat nk g Desaru Fruit Farm je...tp da alang2 jalan kan....bek kte ronda sume tempat....tol x????

      papan tanda pintu masuk ke kawasan makam baginda
      Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang
      makam kerabat baginda

      ha...2 y ktorg tros plan ajak anak-anak murid g MAKAM SULTAN MAHMUD MANGKAT DIJULANG...admin tau pasal sultan ni pn tgk cte2 lame...ala..y itam putih 2...tp leh fhm gak tau....kalo tau cerita di sebalik kemangkatan baginda sangat sedih...huhu..antara kuasa seorang sultan, ketaatan rakyat dan sifat perikemanusiaan...sumenye bercampur baur menjadi 1.....ermm...rase xya la cite kat cni...takut sedih lak..hukhuk..v(ಥ ̯ ಥ)v...tp admin tunjuk sket la sedutan cite ni.....



     

    • pas2 bila da jalan2 msti lapar kan....ktorg pun g la kilang memproses makanan sejuk beku...alamak...skema lak kan..ha...frozen food la.....slalu org2 y terlalu sibuk je bli makanan2 cmni...yela...nk makan kuih2 tradisional...tp xsempat wat....nk bli dalam kuantiti yang banyak mahal...kalo nenek admin, xdenye die nak bli....baik die buat sendiri....sdp lak 2...nyum2...(◡‿◡✿)...(mood rindu karipap nenek)..hehe

    proses membuat karipap

    lembut gile donat ni...hehe

    kuih cucur badak

    kuih kasturi sedia untuk di 'pack'

     

    • sampai je kat NAZLA FROZEN FOOD...kitorg dijamu ngn kuih2 tradisional...karipap, kasturi, cucur badak...ha...otak-otak pon ade frozen tau...roti canai...sume ade...sampai admin pening nak makan y mane 1....◔_◔..bgus gak owner die ni...bukan setakat besar pahala dengan bersedekah kat kami, lagi2 student OKU kan....tp die gak dapat promote produk die....fuh...apa lagi...cikgu2 ngn student borong beli...dapat murah kan...y admin suke donat ngn popia die...fuh!!!sedap gle...sampai sekarang terbayang2 lagi..hikhik.... (>.<)

       p/s: teringin nak buat lawatan lagi....insyaAllah akan dipermudahkan...

      ᵔᴥᵔ

5 comments:

firdaus said...

salam ustzh admin.. hebat usha bakti ustzh.. moga allah kurniakan keberkatan hidup tuk ustzah.. calon guru cemerlang 2013.. amin!!

Nur Khairunnisaa said...

amiinn...thanx ustaz firdaus =)

mohd syamil said...
This comment has been removed by the author.
mohd syamil said...
This comment has been removed by the author.
mohd syamil said...

sekadar berkongsi ustazah...

Daripada Abu Hurairah ra. berkata: Rasulullah saw. hersabda; "Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat). Allah swt. Berfirman kepada mereka, "Apakah kamu tertipu dengan kelembutan Ku?, Ataukah kamu terlampau berani berbohong kepada Ku?. Demi kebesaran Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim ( cendikiawan ) pun akan menjadi bingung (dengan sebab fitnah itu)".



Selamat berkarya =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails